Friday, August 8, 2014

Berlagak tapi...

Ramai anak muda memiliki sikap ingin menonjolkan kelebihan atau sesuatu yang unik pada orang lain, tapi hakikatnya hanya memperbodohkan diri sendiri saja. HAZRIL MDNOR meneliti beberapa perlakuan demikian yang boleh menjatuhkan imej seseorang secara tidak langsung.
Remaja memang tidak dapat lari daripada keinginan menunjuk-nunjuk kebolehan diri sejak azali lagi. Ia bersebab dan punca utama adalah untuk menunjukkan diri rasa dihargai. Tidak kurang juga mereka yang dahagakan perhatian dan pujian orang lain walaupun perbuatan itu terbukti memalukan diri sendiri.
Tidak salah untuk buktikan kekuatan atau kelebihan yang diperoleh, namun kesalahan utama remaja adalah menjadi seorang yang ‘palsu’ di mata orang lain. Dalam erti kata lain, sesuatu yang ditonjolkan itu bersifat melampau dan tidak disokong fakta yang sahih. Lebih teruk lagi, ia boleh memberi kesan jangka panjang seperti trauma atau tekanan yang boleh memberikan impak negatif pada kehidupan individu itu.

Bukan saja menular dalam kalangan jejaka, tapi wanita juga turut memiliki ‘budaya’ demikian. Hanya untuk mencuri perhatian dan jadi lain daripada yang lain, tidak kisah lakukan apa saja sehingga diri dicerca dan diejek dengan kata-kata tidak elok. Perhatikan beberapa situasi yang biasa dilihat untuk mencuri perhatian, tapi pada masa yang sama memalukan diri sendiri seperti dibincangkan penulis di bawah.

Situasi 1 - Pandai tapi bodoh

Gejala ini memang kerap berlaku sebenarnya. Di mana-mana saja boleh dilihat seperti di kolej, universiti mahupun sekolah menengah. Seseorang anak muda itu akan menunjukkan kepandaiannya kepada teman seolah-seolah dia saja yang pandai dan tahu segala-galanya. Pendek kata, individu begini tampak saja berilmu pengetahuan, tapi hakikatnya diri sendiri kurang buat kajian.

Percaya atau tidak, individu ini akan bercakap banyak dan luahkan segala idea serta apa yang difikir paling relevan. Contohnya, apabila sedang berbincang mengenai sesuatu isu membabitkan agama, dia akan berbicara seperti ulama mengalahkan mereka yang sudah lama berkunjung ke masjid. Tapi, hakikatnya dia sendiri tidak mengamalkan apa yang diketahuinya dan hanya berlagak untuk menunjukkan kononnya diri seorang yang alim. 

Dalam hal lain, kita boleh lihat bagaimana seseorang itu bijak meluahkan idea dan mengatur rancangan dalam sesuatu perbincangan berkumpulan. Namun, pada masa sama dia tidak melaksanakan apa yang dicadangkan, sebaliknya menyuruh orang lain melakukannya. Nampak saja pandai, tapi bodoh kerana tidak komited dalam melaksanakan sesuatu perkara.

Ia juga terjadi dalam situasi perbualan sesuatu topik. Individu sebegini akan mencelah apabila orang lain bercakap dan kemudian tidak henti-henti memberikan fakta mengenai topik itu. Namun, realitinya dia tidak menggunakan fakta yang sahih apabila berbicara dan itu menunjukkan dia kurang melakukan kajian dan hanya berlagak tahu menahu saja. Akhirnya, diri sendiri diketawakan rakan.


Situasi 2 - Kaya tapi poket kosong

Ramai anak muda sedar diri sendiri tidak berduit, tapi kerana ego melangit, tak ingin rasa kalah ketika bersaing dengan orang lain. Kerana terlalu gemar bergaul dengan rakan yang berduit, tidak kisah menipu asalkan diterima dalam kumpulan itu.

Contoh yang boleh dilihat apabila ditanya mengenai soal pemakaian. Sanggup menipu orang lain mengatakan pakaian dibeli dengan duit sendiri, tapi hakikatnya ia dibeli ibu bapa. Justeru, mereka sebenarnya tidak ada duit dan tidak memiliki pekerjaan tetap, tapi hanya mengharapkan bantuan ibu bapa. Alasan, hendak memuaskan hati sendiri dan enggan digelar tidak berduit oleh rakan sebaya.

Justeru, kerana terlalu ‘obses’ membeli pakaian mahal, diri sendiri melopong poket kosong di kemudian hari. Apabila keluar saja lepak, macam-macam digayakan dengan baju mahal dan seluar mahal. Lebih teruk apabila kerap menunjuk-nunjuk pakaian yang baru dibeli di laman sosial. Ramai orang menyampah dibuatnya. Namun, apabila tiba saja soal memilih gerai makan dan kawan ingin minta belanja makan, pasti terburu-buru cari restoran murah kerana poket kosong, wang dihabiskan pada pakaian dan lain-lain perkara tidak berfaedah. Kata orang, lebih baik berpada-pada dengan rezeki agar tidak memalukan diri sendiri.


Situasi 3 - Maco tapi hampeh

Ini juga banyak berlaku dalam kalangan kaum Adam di mana mereka memiliki fizikal lelaki sejati dan ciri-ciri maskulin, tapi sebenarnya hanya bayangan saja. Mungkin badan tampak gagah dengan saiz otot besar, tapi diri sendiri sebenarnya takut dengan binatang kecil seperti lipas. Jika kita nilai daripada pandangan masyarakat, lelaki gagah tidak gentar dengan segala cabaran, tapi realiti adalah sebaliknya.

Apabila lepak dengan rakan terutama golongan wanita, sikap yang ‘steady’ dan sentiasa tenang itu memang dapat meraih pujian gadis. Tapi apabila datang saja penjahat atau perompak, mulalah kelam-kabut kerana tidak mampu mempertahankan kaum wanita. Bukan itu saja, apabila badan sakit sedikit, empunya diri cepat mengeluh kesakitan walhal kecederaan tidaklah seteruk mana pun.

Satu lagi situasi boleh dinilai di mana lelaki yang kacak dan bergaya di hadapan wanita, tapi tiba saja di rumah boleh nampak ‘rupa’ sebenar perangainya. Lihat saja bilik, bukan main bersepah seperti tongkang pecah. Buku berselerak, makanan dan plastik merata-rata dan katil tidak dikemaskan. Mungkin nampak saja maco, tapi hakikatnya pemalas. Bukan main cepat bersiap dengan gaya ranggi dan minyak wangi berjenama untuk berjumpa si gadis, tapi bila sampai bab mengemas, sifat malas terbukti melekat dalam diri.


Situasi 4 - Banyak cakap tanpa henti

Memang benar ramai orang beranggapan bahawa bercakap banyak itu menunjukkan kita tahu macam-macam. Penulis percaya semua orang pernah terserempak atau ada berkawan dengan mereka yang mulut murai. Setiap masa berceloteh sehingga tak ada kesempatan untuk mencelah. Dalam erti kata lain, dia mempunyai banyak cerita untuk dikongsikan.

Percaya atau tidak, banyak berbicara sebenarnya boleh tingkatkan kemahiran komunikasi, tapi jika ia tidak dikawal, buruk padahnya. Dalam sesuatu perbualan, semua orang ada hak untuk menyuarakan pendapat dan berkongsi cerita. Namun, jika biarkan si mulut murai membuka mulut, tak sempat kita untuk berbicara. Justeru, perlakuan ini sebenarnya hanya menimbulkan perasaan tidak puas hati antara rakan.

Bukan saja tidak berpeluang untuk berbicara, ditambah pula dengan cerita yang tidak ingin didengar. Lama-kelamaan pasti akan timbul rasa bosan untuk melepak bersama. Hari-hari akan dengar cerita yang sama saja. Lain ceritanya kalau berceloteh tanpa ada omong kosong. Sekurang-kurangnya bercerita tentang masa depan dan sesuatu yang produktif pun sudah memadai untuk mengeratkan hubungan antara rakan.


Ubah persepsi

Itu hakikat yang nyata buat anak muda yang baru saja meningkat remaja dan berada dalam proses mengenal diri. Terasa aura yang kuat untuk menonjolkan kehebatan diri sendiri kepada orang lain. Tidak kurang juga kepada anak muda yang banyak mengalami kegagalan dalam hidup. Semua itu mendorong kepada sikap yang suka menunjuk-nunjuk. Walaupun tidak berniat, ia terbit dari sudut sanubari seseorang.

Memang tidak salah jika sekali-sekala ingin menghebohkan fesyen baru, tahu perkembangan semasa, tapi tak perlulah melampau-lampau hingga orang lain naik meluat. Untuk berubah, perlu tanamkan inisiatif dan keinsafan dari awal. Takkan sudah hilang ramai rakan baru terdetik rasa ingin berubah bukan? Gen Y ada caranya.

Cuba latih diri untuk percaya bahawa kita istimewa dan tidak perlu tunjuk pandai untuk menarik perhatian. Dengan menjadi seorang yang rendah diri, itu sudah cukup untuk memberi persepsi pada orang bahawa kita unik dan ada ilmu pengetahuan. Jauhkan segala sikap takbur, sombong dan ego yang ada pada kamu. Sebenarnya sikap ini membawa kepada pertelingkahan dan lebih teruk lagi ‘putus’ kawan. Bukan semua orang senang dengan sikap kita.

Dalam al-Quran juga menekankan agar kita perlu sentiasa rendah diri dan tidak riak dengan apa yang ada. Bersyukur dengan nikmat dan kebolehan sendiri tanpa perlu heboh pada satu dunia, itu yang harus diterapkan dalam diri. Buang sikap bongkak kerana itu hanya memberikan persepsi buruk pada orang lain serta menjauhkan mereka daripada kita.

Tidak perlu menjadi ‘palsu’ semata-mata ingin memperoleh pujian. Lebih elok menjadi diri sendiri daripada dicerca orang ramai kerana terlalu mencuba untuk menukar personaliti dan menjatuhkan imej.

No comments:

Post a Comment